Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy. Ciężki i wilgotny. Dzięki ziemniakom długo zachowuje świeżość.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 359
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2474
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 359
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2474
Składniki
Ziemniaki obierz z łupin. Pokrój na małe kawałki. Gotuj do miękkości. Twaróg zmiel w maszynce razem z przestudzonymi ziemniakami 3-krotnie (ja użyłam praski do ziemniaków). Białka oddziel od żółtek. Masło utrzyj przy pomocy miksera z cukrem. Cały czas ubijaj, powoli dodawaj mąkę i żółtka. Dodaj twaróg. Z białek ubij pianę. Delikatnie połącz z masą twarogową (najlepiej drewnianą łyżką). Masę wylej do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 1 h w 200 stopniach C. W rondelku rozpuść czekoladę, 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru. Polej ciasto. Udekoruj płatkami i żurawiną.