Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz alternatywy dla tradycyjnego sernika? Ten przepis ze skyrem i budyniem na pewno na długo zagości w twoim domu.
 
        Mała tortownica o średnicy 16 cm
 
         
        To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 800
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1650
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6176
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8965
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 800
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1650
 
            Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6176
 
            Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8965
 
         
         
                Składniki
Masło rozpuść, a herbatniki pokrusz drobno. Odłóż dwie łyżki ciastek. Pozostałe wymieszaj z rozpuszczonym masłem.
Dno małej tortownicy (ok. 16 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Spód wypełnij przygotowaną herbatnikową masą i włóż go do lodówki na czas przygotowywania. Piekarnik nagrzej do 170°C (góra–dół).
Oddziel białka od żółtek. Dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj cukier, cukier waniliowy i miksuj na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj skyr, budyń w proszku i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko mikserem na gładką masę.
Połącz masy. Do masy jogurtowej dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj szpatułką aż składniki się połączą – nie mieszaj zbyt energicznie, aby nie stracić puszystości.
Przelej masę do przygotowanej tortownicy ze spodem z herbatnikami i wyrównaj wierzch. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyłącz grzanie i zostaw sernik ze skyru i budyniu jeszcze w piekarniku. Dopiero po 15 minutach zacznij go studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Po ostygnięciu wstaw sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem oprósz pozostałymi pokruszonymi herbatnikami.