Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znacie ciasto zebra? Pewnie, że tak. Jest to niezwykle proste ciasto, które odpowiednio wlane do formy tworzy charakterystyczną zebrę. Ale czy sernik może być w pasy? Oczywiście. Sernik zebra jest to pełne charakteru ciasto , którego symbolem są pasy biało - czarne niczym zebra. Sernik jest dosyć łatwo przygotować i nie zajmuje dużo czasu. Jest przy tym bardzo puszysty. U mnie w domu, gdy przygotowałam pierwszy raz sernik zebrę wywołał nie małe poruszenie i zachwyt. Myślę, że i u was będzie podobnie. Polecam!
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
Składniki
Ciastka(lub herbatniki) mielimy. 50 g masła roztapiamy i strudzimy. Łączymy zmielone ciasta z masłem. Ciasta z masłem chłodzimy około 20 minut. Jajka ucieramy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy ser. krótko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy proszek budyniowy. Krótko miksujemy. 200 g Czekolady łamiemy na kawałki,200 g masła kroimy na mniejsze części. Całość rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę wraz z masłem oraz przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy chłodne ciastka. Na ciastka nalewać naprzemiennie po jednej łyżce masy serowej i czekoladowej. Postępować tak do wyczerpania się składników. Sernik pieczemy około 70 minut w 170 stopniach. Studzimy. 100 g Czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wraz ze 25 g masła nad kąpielą wodną. Polewamy wystudzony sernik. Dowolnie dekorujemy.