Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwukolorowy sernik zebra na spodzie z pokruszonych ciasteczek. Efektowny wypiek, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pięknie prezentuje się na talerzu i nieziemsko smakuje. Przepis na sernik zebra pochodzi z 381 odcinka programu "Ewa Gotuje". Fot. materiały prasowe Polsat
Tortownica o średnicy 24-26 cm, mikser
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2514
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1898
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1652
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1587
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2514
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1898
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1652
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1587
Składniki
Herbatniki połam, przełóż do miski i zmiksuj blenderem na pył. Masło rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej i przelej do pokruszonych herbatników. Składniki wymieszaj i przełóż do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównaj. Formę ze spodem wstaw do lodówki.
Twaróg z wiaderka przełóż do miski, wbij całe jajka, dodaj olej, mleko, cukier, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Składniki zmiksuj ze sobą na jednolitą masę.
Masę sernikową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao. Ciasto zmiksuj do połączenia składników.
Wyciągnij tortownicę z lodówki. Na środek wylej dwie łyżki jasnej masy serowej, następnie na środku umieść dwie łyżki kakaowej masy serowej. Proces powtarzaj do wyczerpania składników.
Sernik zebra wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz ciasto przez kolejne 70-80 minut.
Upieczone ciasto wystudź, następnie wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem ciasto możesz udekorować polewą lub cukrem pudrem.