Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwukolorowy sernik zebra na spodzie z pokruszonych ciasteczek. Efektowny wypiek, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Pięknie prezentuje się na talerzu i nieziemsko smakuje. Przepis na sernik zebra pochodzi z 381 odcinka programu "Ewa Gotuje". Fot. materiały prasowe Polsat
Tortownica o średnicy 24-26 cm, mikser
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8796
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7596
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5183
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328385
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8796
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7596
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5183
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328385
Składniki
Herbatniki połam, przełóż do miski i zmiksuj blenderem na pył. Masło rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej i przelej do pokruszonych herbatników. Składniki wymieszaj i przełóż do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównaj. Formę ze spodem wstaw do lodówki.
Twaróg z wiaderka przełóż do miski, wbij całe jajka, dodaj olej, mleko, cukier, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i skrobię ziemniaczaną. Składniki zmiksuj ze sobą na jednolitą masę.
Masę sernikową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao. Ciasto zmiksuj do połączenia składników.
Wyciągnij tortownicę z lodówki. Na środek wylej dwie łyżki jasnej masy serowej, następnie na środku umieść dwie łyżki kakaowej masy serowej. Proces powtarzaj do wyczerpania składników.
Sernik zebra wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i piecz przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz ciasto przez kolejne 70-80 minut.
Upieczone ciasto wystudź, następnie wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem ciasto możesz udekorować polewą lub cukrem pudrem.