Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Spadł śnieg. Pod jego czystym, białym obrusem odpoczywa ziemia. A zaspy jakie wysokie! Włożył ciężkie, białe czapy i przycichł las." Iwan Sokołow-Mikitow, Leśne obrazki Sernik zainspirowany ilustracjami i treścią książki "Leśne obrazki".
Pychota. Polecam.
Odsłon: 494
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14305
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6273
Pychota. Polecam.
Odsłon: 494
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14305
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6273
Składniki
Sernik: Ser mielimy w maszynce do mięsa na sitku do pasztetu. Zmielony ser przekładamy do dzieży robota dodajemy żółtka, cukier puder, skrobię kukurydzianą, kaszkę orkiszową , mleko i cukier waniliowy. Mieszamy końcówką - łopatka najpierw na wolnych obrotach, następnie zwiększamy na średnie. Ucieramy do momentu uzyskania gładkiej masy. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier ciągle ubijając. Sztywną pianę mieszamy z masą serową za pomocą silikonowej łopatki. Masę serową dzielimy na 2 części. Do jednej wsypujemy czarne i ciemnie kakao - mieszamy. Drugą część zostawiamy jasną. Masę wlewamy na przemian raz łyżka wazowa jasnej masy serowej, a raz ciemniej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i szczelnie owiniętej folią aluminiową. Pieczemy w 150°C przez około 2 godziny w kąpieli wodnej. Studzimy w piecyku przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik wyjmujemy na paterę.
Dekoracja: Na papierze do pieczenia szkicujemy choinki, jelonki i zające. Przygotowujemy worek cukierniczy i tylki o okrągłym niewielkim otworze.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę przelewamy do worka cukierniczego. Na papierze rysujemy dekorację. Schładzamy przez 5-10 minut w zamrażarce, a następnie tworzymy drugą warstwę i posypujemy srebrnym pyłkiem. Schładzamy minimum 10-15 minut w zamrażarce.
Sernik polewamy ciemną polewą, odstawiamy do wystudzenia. Sposób przygotowania polewy: W garnuszku łączymy jajko z ciemnym i czarnym kakao oraz cukrem pudrem. W metalowym kubeczku natomiast rozpuszczamy masło, masło musi być gorące. Gorące masło wlewamy do masy z kakao i mieszamy do połączenia składników. Polewa musi stać się gładka i błyszcząca. W sytuacji, gdy masło się rozdziela i nie tworzy jednolitej konsystencji należy dosypać trochę cukru pudru i zamieszać.
Na zastygniętej polewie układamy czekoladową dekorację. Posypujemy srebrnym pyłkiem.