Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis taki trochę świąteczny, seromakowiec na cieście, do którego namawiam bardzo, by przyrządzić domową masę makową, jest trochę trudniej, bardziej czasochłonnie, ale potem jest pysznie i to najważniejsze, serdecznie polecam :-)
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 211
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 59
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 211
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 59
Składniki
1. Ciasto na spód. Do misy miksera przekładamy miękkie masło i ucieramy je z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach. 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (dno), ścianki możemy wysmarować masłem i podpiekamy ciasto przez ok.15-20 minut na środkowej lub drugiej od góry półce piekarnika, z grzaniem góra-dół. Chodzi o to, by podpiekł się wierzch ciasta. Jeśli za bardzo podpiecze się spód, wtedy, gdy nałożymy masy, w trakcie pieczenia spód może nam się za bardzo przypiec. 3. Podpieczony spód pozostawiamy do wystudzenia. Masa makowa: mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na pół godziny. Następnie odsączamy go na sicie, a odsączony przekręcamy przez maszynkę na drobnych oczkach, dwa razy. 4. 3 żółtka przekładamy do miski, dodajemy pół szklanki cukru i miksujemy na kogel-mogel. 5. Zmiksowane żółtka dodajemy do zmielonego maku i miksujemy chwilkę. 6. 100 g rodzynków sparzamy i odsączamy na sicie. 7. Następnie do maku dodajemy łyżkę miodu i olejek migdałowy, miksujemy. 8. 3 białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. 9. Do maku dodajemy rodzynki i 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej, mieszamy. 10. Ubite białka przekładamy do maku, mieszamy i odstawiamy na bok. 11. Masa serowa: do misy miksera przekładamy 3 żółtka, dodajemy 1 szklankę cukru i ucieramy. 12. Następnie dodajemy stopniowo 100 g miękkiego masła i dalej ucieramy. I następnie dodajemy stopniowo ser z wiaderka i dalej mieszamy na najwolniejszych obrotach. 13. Następnie stopniowo dodajemy 1 budyń zmieszamy z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. 14. Teraz możemy dać drugi budyń albo sernix. I dalej mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. 15. Następnie ubite białka mieszamy z masą serową. 16. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Na podpieczony spód wykładamy kleksami część masy makowej, na to wykładamy masę serową i jeszcze na koniec pozostałą masę makową, wygładzamy. 17. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół przez ok. 70-80 minut, w zależności od piekarnika. Upieczone pozostawiamy do wystudzenia, a następnie wystudzone chowamy do lodówki na całą noc. 18. Następnego dnia przygotowujemy polewę lukrową: ok. 1 szklanka cukru pudru + sok z cytryny. 19. Lukrujemy ciasto i chwilę czekamy, aż lukier zastygnie i kroimy. Smacznego :-)