Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjny seromakowiec na kruchym kakaowym cieście. Sprawdzi się na większe okazji oraz po prostu na weekend. Do zrobienia go nie musicie sparzać maku!
Blacha 23x35cm
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 244
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 22
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 284
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 244
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 34
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 22
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 284
Składniki
Ciasto. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy żółtka, jogurt i zimne masło starte na tarce. Zagniatamy razem, aż ciasto ładnie się połączy. Dzielimy na 2 części - jedna powinna być trochę większa. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Masa serowa. Twaróg miksujemy z jajkami, cukrem i jogurtem. Dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i skórkę pomarańczową. Miksujemy wszystko, aż dobrze się wymiesza. Masa makowa. Białka ubijemy z odrobiną cukru. Powoli dodajemy porcjami pozostały cukier i cukier waniliowy, cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy suchy mak i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.
Pieczenie. Większą część ciasta układamy w blaszce (u mnie 23x35cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Na podpieczony spód układamy masę serową, na to masę makową. Brzoskwinie kroimy w większą kostkę lub plasterki. Układamy na masie makowej. Pozostałą część ciasta trzemy na tarce, na grubych oczkach i układamy na górze ciasta. Pieczemy w 170 stopniach przez 55 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i dopiekamy jeszcze przez 15 minut. Po ostudzeniu ciasto bardzo dobrze się trzyma, ładnie się kroi i smakuje wyśmienicie!