Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe ciasteczka z ciasta twarogowego i oleju są doskonałe. Mięciutkie, delikatne, nadają się do popołudniowej herbatki jak i na śniadanie. Powinny być zjadane jeszcze tego samego dnia, bo wtedy smakują najlepiej.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15769
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4755
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 448
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15769
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4755
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 448
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Twaróg, olej, mleko, szczyptę soli i jajko wymieszać w misce. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać do twarogu.
Wszystko zamieszać mikserem do połączenia się składników, a następnie przełożyć na stolnicę lekko posypana mąką i jeszcze raz zagnieść. Nie trzeba jednak długo zagniatać, bo ciasto zrobi się klejące.
Ciasto rozwałkować dość cienko i wycinać Waszymi ulubionymi foremkami małe ciasteczka.
Prostokątną foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni, aż się przyrumienią.
Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy i przygotowujemy posypkę. Masło rozpuszczamy w garnuszku lub mikrofalówce. Cukier mieszamy z cukrem wanilinowym. Gorące ciasteczka smarujemy rozpuszczonym masłem i przyciskamy do cukru.
Ciasteczka powinny zostać spożyte tego samego dnia. Następnego dnia ciasto twarogowe wysycha i robi się lekko twarde. Aby temu zapobiec ciasteczka zamrażamy lub przechowujemy w puszce. Smacznego :-)