Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serowy torcik z chrupiącą posypką"
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5591
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 383
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 87
Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączeni...
Odsłon: 5591
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 383
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 87
Składniki
Mąkę wymieszaj z 20 dag cukru, 1 cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, 1 jajkiem oraz 20 dag masła. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym. Wciąż ucierając kolejno wbij pozostałe jajka. Dodaj twaróg i proszek budyniowy. Masę serową wymieszaj. Ok. 1/3 schłodzonego ciasta odłóż. Resztę rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.
Tortownicę wyłóż pergaminem. Spód i brzegi tortownicy wylep plackiem. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Na spodzie z ciasta rozsmaruj masę serową. Jabłka umyj, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój w plasterki.Ułóż je na masie serowej. Pozostałe ciasto porwij na kawałeczki. Ułóż na wierzchu ciasta.
Torcik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st., piecz przez 90 minut. Na ok. 40 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Podawaj np. z odrobiną waniliowej bitej śmietany.Źródło: Tina