Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowy torcik z owocami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12886
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1463
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14160
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5872
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12886
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1463
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14160
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5872
Składniki
okrągłe biszkopty (tyle, żeby obłożyć obwód tortownicy), 20 dag kakaowych kruchych herbatników, 5 łyżek masła, 25 dag serka mascarpone, 6 łyżek cukru pudru, 2 łyżki cukru waniliowego, 150 ml kremówki, 15 dag leśnych owoców (maliny, czarne jagody), kilka większych truskawek, 2 łyżki posiekanych pistacji.
Lekki, kremowy na ciemnym spodzie:
Kakaowe herbatniki włóż do torebki foliowej i rozkrusz je wałkiem. Wsyp do misy, dodaj pokrojone, miękkie masło i zagnieć jednolitą masę. Wylep nią dno malutkiej tortownicy (średnica 15-17 cm), dobrze dociśnij. Na obwodzie tortownicy poukładaj ciasno obok siebie biszkopty.
Serek utrzyj na gładko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Kremówkę ubij i delikatnie wmieszaj do serka. Masę wyłóż na kakaowy spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, żeby masa serowa dobrze stężała.
Owoce przebierz, usuń szypułki, umyj i osusz.
Dobrze schłodzony serowy kołacz udekoruj owocami (truskawki przekrój na połowy lub ćwiartki), formując zgrabny kopczyk. Wokół brzegu posyp go posiekanymi pistacjami i od razu podawaj.
Czarne jagody możesz zastąpić również borówką amerykańską lub jeżynami.Źródło: Kobieta i życie