Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Skubaniec to popularne ciasto, które królowało na polskich stołach w czasach PRL-u. Klasyczny skubaniec był pieczony z udziałem śliwek. W tym przepisie zastąpiliśmy je startymi jabłkami. Do tego obowiązkowo kruche ciasto, puszysta piana z białek i chrupiąca posypka. Jest tak dobre, że znika błyskawicznie i to do ostatniego okruszka.
 
        szklanka 250 ml, blaszka 20x30 cm
 
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17150
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6651
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17150
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6651
 
         
         
                Składniki
Do miski przełóż miękką margarynę. Dodaj 1/4 szklanki cukru i cukier waniliowy. Składniki zmiksuj na puszystą masę.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do margaryny. Składniki zmiksuj do połączenia. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieć gładkie jednolite ciasto.
Ciasto podziel na dwie nierówne części. Mniejszą z nich przełóż do woreczka i wstaw do lodówki.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Do startych jabłek dodaj cynamon.
Spód i brzegi blachy wylep większą porcją ciasta. Do środka przełóż starte jabłka.
Białka z pozostałą częścią cukru ubij na puszystą pianę. Wyłóż ją na owoce.
Wyciągnij z lodówki pozostałą część ciasta. Pokrusz ciasto w dłoniach i wyłóż je na pianę z białek.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (grzałka góra-dół). Ciasto skubaniec z jabłkami piecz przez około 55 minut.