Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą :-) Mają ciekawy smak, są słodkie i idealnie smakują do czarnej kawy bez żadnych dodatków. Fajny pomysł na wykorzystanie białek. Zachęcam do wypróbowania!
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 144
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 334
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9031
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 144
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104501
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 334
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9031
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodać do piany przesiany cukier puder. Dokładnie zmiksować tak, żeby piana była sztywna i porządnie ubita. Następnie do piany wsypać całą bułkę tartą i zawartość miski wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego, ponownie delikatnie wymieszać i ciasto jest gotowe.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać łyżką porcje ciasta formując grubsze placuszki. Ciasteczka podczas pieczenia wygładzą się. Z tej porcji wychodzi około 26 ciasteczek. Makrony wstawić do nagrzanego piekarnika w funkcji góra - dół i piec 15 - 20 minut, aż delikatnie zaczną się złocić. Pod koniec można włączyć funkcję termoobieg, żeby się ładniej zrumieniły. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!