Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą :-) Mają ciekawy smak, są słodkie i idealnie smakują do czarnej kawy bez żadnych dodatków. Fajny pomysł na wykorzystanie białek. Zachęcam do wypróbowania!
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 108
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 212
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1870
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 108
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 212
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 1870
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodać do piany przesiany cukier puder. Dokładnie zmiksować tak, żeby piana była sztywna i porządnie ubita. Następnie do piany wsypać całą bułkę tartą i zawartość miski wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego, ponownie delikatnie wymieszać i ciasto jest gotowe.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać łyżką porcje ciasta formując grubsze placuszki. Ciasteczka podczas pieczenia wygładzą się. Z tej porcji wychodzi około 26 ciasteczek. Makrony wstawić do nagrzanego piekarnika w funkcji góra - dół i piec 15 - 20 minut, aż delikatnie zaczną się złocić. Pod koniec można włączyć funkcję termoobieg, żeby się ładniej zrumieniły. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!