Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą :-) Mają ciekawy smak, są słodkie i idealnie smakują do czarnej kawy bez żadnych dodatków. Fajny pomysł na wykorzystanie białek. Zachęcam do wypróbowania!
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 20
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 13
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 779
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 20
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 13
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 779
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodać do piany przesiany cukier puder. Dokładnie zmiksować tak, żeby piana była sztywna i porządnie ubita. Następnie do piany wsypać całą bułkę tartą i zawartość miski wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego, ponownie delikatnie wymieszać i ciasto jest gotowe.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać łyżką porcje ciasta formując grubsze placuszki. Ciasteczka podczas pieczenia wygładzą się. Z tej porcji wychodzi około 26 ciasteczek. Makrony wstawić do nagrzanego piekarnika w funkcji góra - dół i piec 15 - 20 minut, aż delikatnie zaczną się złocić. Pod koniec można włączyć funkcję termoobieg, żeby się ładniej zrumieniły. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!