Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą :-) Mają ciekawy smak, są słodkie i idealnie smakują do czarnej kawy bez żadnych dodatków. Fajny pomysł na wykorzystanie białek. Zachęcam do wypróbowania!
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22478
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 94
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22478
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 94
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Białka przelać do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodać do piany przesiany cukier puder. Dokładnie zmiksować tak, żeby piana była sztywna i porządnie ubita. Następnie do piany wsypać całą bułkę tartą i zawartość miski wymieszać delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego, ponownie delikatnie wymieszać i ciasto jest gotowe.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wykładać łyżką porcje ciasta formując grubsze placuszki. Ciasteczka podczas pieczenia wygładzą się. Z tej porcji wychodzi około 26 ciasteczek. Makrony wstawić do nagrzanego piekarnika w funkcji góra - dół i piec 15 - 20 minut, aż delikatnie zaczną się złocić. Pod koniec można włączyć funkcję termoobieg, żeby się ładniej zrumieniły. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!