Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ślimaczki drożdżowe z truskawkami"
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 319
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 107
Zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków chleba jaki udało mi się stworzyć....
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 319
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 107
Składniki
Mąkę wymieszaj w miseczce z drożdżami, 5 dag cukru i szczyptą soli. Dolej ciepłe mleko oraz olej. Wbij jajko i zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Przygotuj masę: truskawki umyj, oczyść z szypułek. Owoce pokrój w grubą kostkę. Twaróg utrzyj z cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Wymieszaj z truskawkami.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na kwadratowy placek (34 x 34 cm) na lekko oprószonej mąką stolnicy.
Placki posmaruj przygotowaną masą, a następnie ciasno zwiń. Każdy z rulonów pokrój na 6 kawałków. Ustaw je pionowo na przykrytej pergaminem blasze. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, by ponownie podrosło.
Żółtko wymieszaj ze śmietaną, posmaruj tym wierzch ślimaczków. Posyp je migdałami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 20-25 minut. Po wystudzeniu ślimaczki oprósz cukrem pudrem. Podawaj np. z dodatkiem bitej śmietany.
ok. 45 minut . Wyrastanie: (łączny czas) ok. 55 minut. 1 porcja 290 kcal.Źródło: Tina