Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, ale nie dla dzieci, ciasteczka, saszetki ze śliwkami z nalewki, w delikatnym, marchewkowym cieście.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5814
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 322
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5814
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 322
Składniki
Mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy masło pokrojone w kosteczki, zgniatamy tłuczkiem do kartofli, aż powstanie ciasto o konsystencji kruszonki. Dodajemy startą na małych oczkach marchew i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zawijamy w folię wkładamy do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto tak jak na pierogi i wycinamy kwadraciki z których robimy saszetki. Do każdej saszetki wkładamy po 1 osączonej śliwce. Zlepiamy i układamy saszetki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy 20-25 minut. Upieczone wykładamy na talerz i polewamy roztopioną polewą czekoladową. Smacznego!!!