Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowy makowiec"
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 27
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 146
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 27
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 113
Polecam.
Odsłon: 146
Składniki
W misce wymieszaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, makiem, cukrem waniliowym, 10 dag cukru kryształu i szczyptą soli. Osobno ubij na pianę jajka. Dodaj jogurt naturalny oraz 8,5 dag rozpuszczonego masła. Stopniowo dodawaj sypką mieszankę, wymieszaj.
Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń pestki. Na kruszonkę wymieszaj drobne płatki owsiane z cie mnym cukrem (np. trzcinowym) oraz resztą masła. zagnieć.
Przygotowane ciasto przelej do wyłożonej pergaminem podłużnej formy (tzw. keksówki). Na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Całość posyp równomiernie owsianą kruszonką.
Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temp. 160 st. Przed wyjęciem zrób próbę suchego patyczka.
12 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 250 kcal, cena 1,40 zł.
Mak do pieguska może być suchy. Do strucli natomiast należy namoczyć go w wodzie lub mleku (2 szklanki na szklankę maku), gotować na małym ogniu około 25 minut, a potem trzykrotnie zmielić.Źródło: Świat kobiety