Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Słodka dyniowa szarlotka"
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 655
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 182
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 655
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 182
Składniki
Mąkę i cukier puder wsyp do miski. Dodaj 1 jajko, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż na 60 min do lodówki.
Dynię pokrój na kawałki, ułóż na blasze, wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. ok. 30 minut. Lekko przestudź, usuń skórę. Miąższ (bez pestek) zmiksuj. Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj. Część odłóż, resztą wylep spód blaszki do pieczenia.
Masę dyniową zmiksuj z 3 jajkami, cukrem kryształem oraz mlekiem. Dodaj po szczypcie zmielonych przypraw. Nadzienie rozłóż na surowym kruchym spodzie. Zrób dekoracje z reszty ciasta. Piecz ok. 45 min w 200 st.
czas ok. 80 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety