kakaowo-gruszkowy tort z kremem waniliowym
słodka gruszki asymetria
Składniki
- CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej tortowej /450 g/
- 1 kostka masła /200 g/
- 250 ml cukru
- 375 ml jogurtu greckiego
- 180 ml kakao /75 g/
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki
- CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej tortowej /450 g/
- 1 kostka masła /200 g/
- 250 ml cukru
- 375 ml jogurtu greckiego
- 180 ml kakao /75 g/
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Etapy przygotowania
KREM WYPEŁNIAJĄCY 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie utrwalacza do śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru 2 galaretki gruszkowe 4 połówki /doły/ i 3 całe gruszki DEKORACJA 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie utrwalacza do śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru 4 połówki gruszek /góry/ 200 g gorzkiej czekolady kakao

Przygotowuję galaretki z połowy wskazanej na opakowaniu ilości wody. Przelewam do sporego pojemnika. Schładzam do dokładnego stężenia. Drobno siekam. Przygotowuję blaty /rozkładam ciasto na 3 rozmiary tortownic/. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza. Formy wykładam papierem do pieczenia. Boki natłuszczam i oprószam delikatnie mąką. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam i odstawiam na bok. Ucieram masło z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaję po jednym jaju miksując do połączenia każdego z masą. Dodaję na zmianę mąkę kakaową i jogurt, mieszając ciasto łyżką. Po każdym dodaniu mieszam jak najkrócej, do połączenia składników. Wykładam ciasto na formy /jest dość gęste/. Wyrównuję. Piekę do suchego patyczka – w zależności od wielkości tortownicy jest to od około 25 do 55 minut. Upieczone blaty studzę. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Odstawiam. Z 4 górnych połówek gruszek wyjmuję łyżeczką gniazda nasienne. Ustawiam owoce na podstawce. Zalewam roztopioną czekoladą. Odstawiam do przestygnięcia. Wkładam do lodówki, do całkowitego zastygnięcia czekolady. Przygotowuję krem wypełniający. Cztery gruszki przekrawam w poprzek. Górne części odkładam. Pozostałe owoce obieram i kroję w kostkę. Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i ekstrakt waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Dodaję do śmietany pokrojoną w kostkę galaretkę i gruszki. Mieszam szpatułą. Schładzam. Komponuję tort. Przestudzone blaty przekrawam. Najmniejszy pozostawiam w całości. Największy smaruję porcją kremu wypełniającego. Przykrywam drugą połówką. Średni blat smaruję cienką warstwą kremu. Układam na największym blacie. Większą porcję nakładam na górną część średniego blatu, przykrywam drugą połówką. Najmniejszy blat smaruję lekko, nakładam na wierzch średniego. Uzupełniam boczne luki pozostałym kremem. Wkładam do lodówki do schłodzenia. Przygotowuję krem zewnętrzny. Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i ekstrakt waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Wykańczam tort. Przygotowany krem nakładam szpatułą na całą powierzchnię tortu. Układam gruszki w czekoladzie – jedną na szczycie, 3 na największym blacie. Posypuję kakao. Schładzam w lodówce.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 374

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 506
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 374

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 506



Składniki
- CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej tortowej /450 g/
- 1 kostka masła /200 g/
- 250 ml cukru
- 375 ml jogurtu greckiego
- 180 ml kakao /75 g/
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
KREM WYPEŁNIAJĄCY 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie utrwalacza do śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru 2 galaretki gruszkowe 4 połówki /doły/ i 3 całe gruszki DEKORACJA 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie utrwalacza do śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru 4 połówki gruszek /góry/ 200 g gorzkiej czekolady kakao
Przygotowuję galaretki z połowy wskazanej na opakowaniu ilości wody. Przelewam do sporego pojemnika. Schładzam do dokładnego stężenia. Drobno siekam. Przygotowuję blaty /rozkładam ciasto na 3 rozmiary tortownic/. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni Celsjusza. Formy wykładam papierem do pieczenia. Boki natłuszczam i oprószam delikatnie mąką. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam i odstawiam na bok. Ucieram masło z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Dodaję po jednym jaju miksując do połączenia każdego z masą. Dodaję na zmianę mąkę kakaową i jogurt, mieszając ciasto łyżką. Po każdym dodaniu mieszam jak najkrócej, do połączenia składników. Wykładam ciasto na formy /jest dość gęste/. Wyrównuję. Piekę do suchego patyczka – w zależności od wielkości tortownicy jest to od około 25 do 55 minut. Upieczone blaty studzę. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej. Odstawiam. Z 4 górnych połówek gruszek wyjmuję łyżeczką gniazda nasienne. Ustawiam owoce na podstawce. Zalewam roztopioną czekoladą. Odstawiam do przestygnięcia. Wkładam do lodówki, do całkowitego zastygnięcia czekolady. Przygotowuję krem wypełniający. Cztery gruszki przekrawam w poprzek. Górne części odkładam. Pozostałe owoce obieram i kroję w kostkę. Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i ekstrakt waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Dodaję do śmietany pokrojoną w kostkę galaretkę i gruszki. Mieszam szpatułą. Schładzam. Komponuję tort. Przestudzone blaty przekrawam. Najmniejszy pozostawiam w całości. Największy smaruję porcją kremu wypełniającego. Przykrywam drugą połówką. Średni blat smaruję cienką warstwą kremu. Układam na największym blacie. Większą porcję nakładam na górną część średniego blatu, przykrywam drugą połówką. Najmniejszy blat smaruję lekko, nakładam na wierzch średniego. Uzupełniam boczne luki pozostałym kremem. Wkładam do lodówki do schłodzenia. Przygotowuję krem zewnętrzny. Do miski miksera nalewam śmietanę kremówkę. Dodaję przesiany cukier puder . Ubijam krótko na najniższych obrotach. Dodaję utrwalacz i ekstrakt waniliowy. Maksymalizuję obroty i ubijam do sztywności. Wykańczam tort. Przygotowany krem nakładam szpatułą na całą powierzchnię tortu. Układam gruszki w czekoladzie – jedną na szczycie, 3 na największym blacie. Posypuję kakao. Schładzam w lodówce.