Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jedna z moich ulubionych słodkości z miłości, domownicy i goście zachwyceni i w pracy zjedli mi kiedyś wszystko jak wzięłam na drugie śniadanie :) przepis na ok. 15-20 kuleczek
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15636
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4703
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 374
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2909
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15636
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4703
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 374
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2909
Składniki
Daktyle krótko moczę we wrzątku - 2-3 minuty. Kroję na połówki, by uzyskać kształt bardziej okrągły niż podłużny. Kostkę masy marcepanowej kroję w mniej więcej równą kostkę - w zależności czy chcę mniejsze czy większe kulki, na 4 lub 5 części (najpierw paski wzdłuż, potem tak samo przecinam w szerz:)) Każdą kosteczkę rozgniatam w dłoniach na placek mniej więcej okrągły, kładę na środku 2 przytulone do siebie połówki daktyla, otulam je marcepanowym plackiem i toczę w dłoniach jednolitą kulkę.
Do miseczki wsypuję kakao i każdą kulkę otaczam, układam na talerzu. Marcepan jest ak słodki, że kakao idealnie równoważy tę słodycz i doskonale komponuje się z daktylową niespodzianką w środku :) Ale to jest pyszne!