Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Słoneczna tarta z kremem cytrynowym"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1189
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 99
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3338
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1189
Składniki
Z mąki, cukru pudru, masła i żółtek szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
Przygotuj masę cytrynową. Żółtka utrzyj z cukrem, a z białek ubij pianę. Ostrożnie połącz.
Cytryny sparz i zetrzyj skórkę. Dodaj do masy jajecznej. Wlej śmietanę kremówkę i sok z cytryny, wsyp mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łopatką.
Formę na tartę o średnicy ok. 22-24 cm wysmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blaszkę. Piecz 10 minut w temperaturze 200°C. Ostudź.
Przygotuj krem. Utrzyj żółtka z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaj serek mascarpone, wymieszaj wszystko i odstaw masę do lodówki.
Krem wyłóż na zimną tartę. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja 320 kcalŹródło: Na żywo