Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Lekki, puszysty i rozpływający się w ustach sernik na bazie pulpy z mango, serka homogenizowanego oraz jogurtu greckiego. Ma delikatny ciasteczkowy spód, a jego wierzch zdobi glazura ze świeżych pomarańczy. Słoneczny duet to idealny deser na ciepłe dni - dostarczy nam pysznego i owocowego orzeźwienia :)
FORMA: mała tortownica lub obręcz o średnicy 18 cm
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 470
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 808
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 470
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 808
Składniki
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy lub miksujemy w malakserze. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do pokruszonych ciastek, a powstałą masą wykładamy spód małej tortownicy. Spód schładzamy w lodówce.
SERNIK: Żelatynę zalewamy kilka łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Pulpę z mango podgrzewamy w rondelku z sokiem z cytryny. Gorącą pulpę zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w niej napęczniałą żelatynę (najlepiej wymieszać trzepaczką), dodajemy cukier puder, a następnie studzimy. Do miski dodajemy jogurt grecki, serek homogenizowany* oraz ostudzoną pulpę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Powstałą masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do lodówki do stężenia. * Użyłam kokosowego serka homogenizowanego, ale równie dobrze sprawdzi się waniliowy.
GLAZURA: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Sok wyciśnięty z pomarańczy przecedzamy przez sitko i podgrzewamy. W gorącym soku rozpuszczamy żelatynę i studzimy. Na stężałym już serniku układamy plastry pomarańczy i zalewamy je ostudzonym sokiem pomarańczowym z żelatyną. Całość ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury.
Sernik może być jeszcze lżejszy jeśli klasyczny cukier puder zastąpimy cukrem pudrem przygotowanym z ksylitolu lub bezkalorycznego erytrytolu. Możemy wykorzystać także naturalne serki homogenizowane, ale wtedy zwiększmy ilość dodawanego słodzidła.
Sernik przechowujemy w lodówce. Podajemy mocno schłodzony z listkami świeżej mięty.