Smaczny pomysł na "Słoneczny piaskowy wieniec"
Słoneczny piaskowy wieniec
Składniki
- 25 dag masła (ew. margaryny)
- 20 dag cukru pudru
- 5 jajek
- 1 puszka moreli (lub mandarynek)
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mielonych migdałów
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- cukier puder do oprószenia ciasta
- tłuszcz oraz mąka do formy
Składniki
- 25 dag masła (ew. margaryny)
- 20 dag cukru pudru
- 5 jajek
- 1 puszka moreli (lub mandarynek)
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mielonych migdałów
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- cukier puder do oprószenia ciasta
- tłuszcz oraz mąka do formy

Etapy przygotowania
Masło stop w garnku, odstaw do wystudzenia. Jajka z cukrem pudrem utrzyj na puszystą, gęstą masę. Wprost do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj mielone migdały i cukier waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Kiedy się połączą, powoli dolewaj masło i stale mieszaj masę mikserem. Morele przełóż na sitko, osącz z zalewy.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Na spodzie rozłóż połówki moreli. Potem foremkę napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175oC. Piecz około godziny, aż ładnie się zrumieni.
Ciasto studź w foremce 20 minut, potem ostrożnie przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem. Podawaj np. z sosem waniliowym.Źródło: Naj
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 60
Ostatnio komentowane przepisy
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 60


Składniki
- 25 dag masła (ew. margaryny)
- 20 dag cukru pudru
- 5 jajek
- 1 puszka moreli (lub mandarynek)
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag mielonych migdałów
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- cukier puder do oprószenia ciasta
- tłuszcz oraz mąka do formy
Masło stop w garnku, odstaw do wystudzenia. Jajka z cukrem pudrem utrzyj na puszystą, gęstą masę. Wprost do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodaj mielone migdały i cukier waniliowy. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Kiedy się połączą, powoli dolewaj masło i stale mieszaj masę mikserem. Morele przełóż na sitko, osącz z zalewy.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz odrobiną mąki. Na spodzie rozłóż połówki moreli. Potem foremkę napełnij ciastem, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175oC. Piecz około godziny, aż ładnie się zrumieni.
Ciasto studź w foremce 20 minut, potem ostrożnie przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem. Podawaj np. z sosem waniliowym.Źródło: Naj