Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Smakowita choinka"
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Składniki
Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż ciasto francuskie i w każdym płacie ciasta wytnij nożem 2 jednakowe trójkąty równoramienne.
Białko ubij na pianę i wymieszaj z masą makową. Jeden trójkąt ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj masą makową. Przykryj drugim trójkątem. Ponacinaj ciasto po bokach, zostawiając nieprzecięty pionowy pasek szerokości pieńka, na dole odetnij ostatnie gałęzie, by pieniek był widoczny. Gałązki choinki skręć wokół własnej osi i sklej końcówki. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody, udekoruj migdałami i żurawiną.
Piecz w 200oC ok. 15 min, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Przed podaniem choinkę posyp cukrem pudrem.Źródło: Takie jest życie