Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam przepis na te owocowe ciasto na bazie malin, kruszonki i ptasiego mleczka. Wyrafinowane połączenie malin i ptasiego mleczka która jest niczym pianka i kruszonki, powoduje że ten smak powala najbardziej wybrednych. Jak zrobić? Dowiesz się tylko oglądając mój filmik.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15636
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4703
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 374
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2906
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15636
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4703
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 374
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2906
Składniki
Sposób przygotowania: Od sześciu jaj oddzielamy białka od żółtek. Następnie przesiewamy mąkę, do której dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier i masło. Które szatkujemy w mące nożem na drobne kawałeczki. Po czym do siekanki dodajemy żółtka. Całość ugniatamy w jednolite ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy walec i dzielimy go w proporcji 40% do 60% na dwie części. Oba kawałki wrzucamy do zamrażalki naokoło jednej godzinę. Do wyściełanej papierem do pieczenia formy zdzieramy na wiór zamrożony wcześniej większy kawałek przygotowanego ciasta. Tworząc z nich pierwszą warstwę. Tę warstwę wrzucamy do nagrzanego piekarnika, który nagrzewany wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza na czas 15 min. Po upieczeniu ciasto studzimy.
Z wcześniej oddzielonych białek ubijamy sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Następnie do sztywnej piany dodajemy w kolejności: Cukier, dwa budynie, aromat, sok z cytryny oraz olej. Całość jeszcze chwilkę miksujemy. Przygotowaną masę układamy na upieczoną kruszonkę. Tworząc drugą warstwę. Na to układamy zamrożone maliny, które stworzą trzecią warstwę. Z zamrażalki wyciągamy mniejszą część ciasta (kruszonki) po czy ścierając ją na wiór za pomocą tarki, tworzymy czwartą warstwę.
Tak przygotowane ciasto wrzucamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza na czas około 35-40 min.