Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowiec serowy"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 676
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 62
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 75
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia do lodówki. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera mielonego na sernik.
Do sera dodaj żółtka, cukier oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą i gładką masę. Partiami dodawaj obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek wmieszaj do masy serowej.
Spód i boki tortownicy wylep kruchym ciastem. Przelej masę serową. Piecz ok. 90 min w temp. 180 st. Jabłko pokrój w półplasterki, usuwając nasiona. Na 10 min przed końcem pieczenia obłóż sernik jabłkami, posyp połówkami orzechów i polej 2 łyżkami miodu.
Czas ok. 110 min; porcja – 360 kcal, cena 1,80 zł.
Jabłka w karmelu
Na patelnię wsyp 3-4 łyżki cukru, poczekaj aż się skarmelizuje. Dodaj masło, wymieszaj, zdejmij z ognia. Wlej łyżkę śmietanki 30 proc., utrzyj na gładką masę. Do masy wrzuć plasterki jabłek. Ponownie ustaw patelnię na palniku. Ogrzewaj jabłka, mieszając, aż całe pokryją się karmelem. Używaj do ciast.Źródło: Świat kobiety