Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowiec z galaretką"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27335
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27335
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając o 100 ml mniej wody. Wlać do płaskiego naczynia, ostudzić. Następnie pokroić w kostkę.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, żółtka, przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec 35-40 minut w temp. 170oC. Jeszcze gorące upuścić w formie z wysokości 30 cm na podłogę, wystudzić, przekroić wzdłuż na dwie części. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody. Truskawki umyć, pokroić.
Śmietankę ubić, zmiksować z żelatyną, serkiem, aromatem i cukrem pudrem, schłodzić. Biszkopt nasączyć wódką. Pierwszą warstwę posmarować kremem, rozłożyć truskawki, galaretkę, przykryć drugą warstwą ciasta, udekorować kremem.
ok. 120 minutŹródło: Twoje Imperium