Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kochani, dzisiaj proponuje Wam zrobienie tego pysznego ciasta bez pieczenia. Kiedy zobaczyłam zdajecie tego deseru wiedziałam, ze musze je zrobić i się Wami podzielić swoja wersja tego śmietanowca z kiwi. To ciasto na zimno jest niezwykle łatwe do zrobienia. Zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Bardzo je Wam polecam.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 45
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4257
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 177
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 45
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4257
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 177
Składniki
Herbatniki pokruszyć umieszczając je w strunowym woreczku i rozgniatając za pomoca wałka do ciasta. Herbatniki można również pokruszyć w malakserze. Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym i lekko przestudzonym masłem. Do tortownicy o średnicy 25 cm, której dno dobrze jest wyłożyć pergaminem, przełożyć wymieszane z masłem herbatniki. Masę herbatnikową rozłożyć równo, po dnie tortownicy i ubić pomagając sobie dnem szklanki. Tortownicę włożyć na jakiś czas do lodówki.
Dwie galaretki krystaliczne rozpuścić w 400 mililitrach wrzątku i odstawić do wystygnięcia. W dużej misce ubić śmietankę z serkiem śmietankowym i wanilią. Do ubitej śmietany powoli dolewać wystudzoną galaretkę i mieszać na wolnych obrotach miksera.
Małą miseczkę owinąć folią spożywczą i ustawić na samym środku tortownicy, na wierzchu masy herbatnikowej. Patrz film. Do tak przygotowanej tortownicy powoli wlewać masę śmietanową. Troche masy śmietanowej zostawić na później (nie chować jej do lodówki). Tortownicę z masą serową wstawić do lodówki, do momentu aż masa stężeje.
W międzyczasie przygotować kiwi i galaretkę. Owoce obrać i drobno pokroić. Przełożyć do garnka i zalać 750 ml zimnej wody. Całość zagotować i gotować jeszcze około minuty od momentu wrzenia. Garnek zdjąć z grzania i wsypać do niego 3 galaretki kiwi. Galaretkę dobrze rozpuścić mieszając. Rozpuszczoną galaretkę odstawić do wystygnięcia i lekkiego zatężenia.
Kiedy masa śmietanowa stężeje, wyjąć ją z lodówki i delikatnie usunąć miseczkę. Odłożoną wcześniej masę wlać na dno wgłębienia tak aby zakryć herbatniki. Utworzyć około 1 cm warstwę. Tortownicę ponownie odstawić do lodówki. Kiedy galaretka będzie już gotowa wylać ja na stężała masę śmietanową i dobrze wyrównać. Tak przygotowany deser wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc. Gotowy udekorować według uznania. Smacznego!