Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 12-06-2019
Wykorzystuję sezon na truskawki i przygotowuję je pod każdą chyba postacią :) Tym razem zrobiłam śmietanowe ciasto z musem z truskawek.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3447
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam dotąd aż wszystko dokładnie się rozpuści, ale nie zagotuje. Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami.
Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.
Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki. Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam. Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie.
Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki.
Notatki: * można użyć dowolnych owoców i galaretek o różnych smakach. *tortownica zamykana średnica 24 cm. * jeśli ktoś woli można użyć śmietany 30%, ale trzeba zmniejszyć ilość żelatyny do 1,5 łyżki * śmietana 18% nie ubije się tak samo jak 30% i będzie rzadsza, stąd taka ilość żelatyny