Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śmietanowiec z truskawkami na biszkopcie. Polecam.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 119
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 68
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 327
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4773
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 119
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 68
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 327
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 4773
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie.
Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie ciasta: Do tortownicy wkładamy plaster biszkoptowy.
Dwie galaretki jagodowe zalewamy wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie miała konsystencję kisielu wlewamy ją do ubitej z cukrem pudrem śmietany.
Ubitą śmietanę i wlane do niej galaretki mieszamy drewnianą łyżką. Tak pomieszaną masę wykładamy do tortownicy równomiernie rozkładając po spodzie biszkoptowym i wstawiamy do lodówki żeby zastygło.
W między czasie zalewamy 2 cytrynowe galaretki wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki troszkę oblewamy galaretką i obtaczamy je, wyjmujemy tortownicę z lodówki i na zastygniętą warstwę kładziemy placek biszkoptowy i układamy truskawki według swojego pomysłu. Wstawiamy do lodówki by truskawki przykleiły się do masy.
Gdy galaretki cytrynowe będą miały konsystencję kisielu zalewamy ją powierzchnię z truskawkami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Po zastygnięciu wyjmujemy z tortownicy na talerz, kroimy i konsumujemy.