Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śnieżna pianka. Pyszny deser czekoladowy"
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 129
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 65
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 150
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 129
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 65
To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 150
Składniki
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru na puszystą masę. Masło rozpuść w garnuszku, odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaj resztę cukru. Połącz z masą z żółtek i wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, kakao, wlej masło, wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę. Piecz przez 30 minut w 180°C. Wyjmij i wystudź. Przekrój w poprzek na 2 warstwy. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudź. Śmietanę ubij, dodaj cukier puder i żelatynę, zmiksuj.
Na dolną warstwę ciasta wyłóż bitą śmietanę, przykryj drugą warstwą ciasta. Masło rozpuść w garnku, dodaj czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Polej wierzch ciasta, udekoruj, schłodź.
Czas: około 1,5 godzin.
Jeśli chcesz rozpuścić czekoladę, połam ją na kawałki, włóż do garnuszka, dodaj łyżkę masła. Garnuszek wstaw do większego, wlej wodę, zagotuj i w takiej kąpieli wodnej trzymaj czekoladę, póki się nie rozpuści. Wymieszaj z masłem, odczekaj jeszcze chwilę i odstaw, by lekko ostygła. Do ciasta najlepsza jest czekolada gorzka.Źródło: Dobry Tydzień