Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne świąteczne ciasto, bardzo ładnie się prezentuje na świątecznym stole. Polecam.
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 139
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 139
Składniki
Ciasto Z podanych składników zagęścić ciasto, podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na taką samą wielkość czyli forma 20x 30, placki wkładaj kolejno do formy i piec każdy placek po około 15 minut w temperaturze 180 st.
Masa Zagotuj mleko z cukrem waniliowym i pudrem, wsyp kaszę mannę i ugotuj, następnie wystudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, dodaj po łyżce ostudzonej kaszy manny, utrzyj puszysty krem, na koniec dodaj olejek,
Pierwszy blat ciasta nasącz herbatą, wyłóż połowę masy, przykryj drugim plackiem nasącz i posmaruj dżemem lub powidłami, przykryj trzecim plackiem i drugą połowę masy, przykryj ostatnim plackiem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj pokrojone masło, wymieszaj do rozpuszczenia, polej ciasto, wierzch posyp cukierkami dekoracyjnymi . Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, najlepiej smakuje tak 2-3 dni po przygotowaniu.