Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ciasto stracciatella truskawkowa to przepyszne ciasto piankowe bez pieczenia. Jego słodko kwaskowaty smak idealnie sprawdzi się w gorące dni. Polecam.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 412
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3107
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 522
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 18
Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekolad...
Odsłon: 24
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 412
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3107
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 522
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 18
Piernik długo dojrzewający przełożony konfiturą ze śliwek, w polewie czekolad...
Odsłon: 24
Składniki
Przygotowanie foremki. Na dno foremki o wymiarach 24 x 24 cm. wykładamy herbatniki.
Krem Straciatella. Do rondelka przekładamy truskawki. Blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki i wsypujemy galaretki. Mieszamy. Przecedzamy przez sito i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem 1 minutę. Dodajemy zimny serek mascarpone i miksujemy około minuty. Następnie dodajemy wystudzony mus truskawkowy. Jeszcze chwilkę mieszamy do połączenia składników (nie miksujemy zbyt długo, bo krem może się zwarzyć). Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę deserową. Mieszamy szpatułką. Krem przelewamy na herbatniki w foremce. Wstawiamy do lodówki.
Mus truskawkowy. Do rondelka przekładamy truskawki. Blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z kuchenki, przecedzamy przez sito i wsypujemy galaretki. Mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzony mus przelewamy na schłodzone ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Dekoracja. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną tylką. Wyciskamy bitą śmietanę dekorując ciasto według uznania. Na górę kładziemy połówki truskawek.