Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto straszne z wyglądu, połączeniem smaku natomiast zaskakuje. Słodki pomysł na przyjęcie.
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12989
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8108
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 343
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 119
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2215
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 773
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 12989
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8108
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 343
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 119
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2215
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 773
Składniki
Biszkopt czekoladowy: Mleko podgrzej, rozpuść w nim połamaną czekoladę. Wystudź. Sypkie składniki wymieszaj (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i kakao). Jajko ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodawaj powoli śmietanę i olej. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Ciasto wylej do formy (tortownica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C. Biszkopt szpinakowy: Szpinak podgrzewaj na patelni do czasu aż woda odparuje. Jajka utrzyj mikserem z cukrem. Powoli dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj szpinak. Wymieszaj łyżką. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C. Krem: Galaretki rozpuść w szklance wody i wystudź. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i śnieżkę. Porcjami dodawaj twaróg. Wymieszaj z chłodną galaretką. Każdy z biszkoptów przekrój na dwie części- powstaną 4 blaty. Ułóż kolejno biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy, masa, poruszony biszkopt szpinakowy. Ciasto ozdób żelkami. Przechowuj w lodówce.