Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mogła być szarlotka. Miały być naleśniki z jabłkami. Jednak padło na struclę. Bo to i trochę postoi, nada się do kawy i nie jest zbyt słodkie. No i podstawa: Uwielbiam ciasta z jabłkami! Po prostu musiałem. Łatwo, szybko i smacznie. Polecam, Arek Gie
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Składniki
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wrzucamy na rozgrzane masło wymieszane z miodem. Dodajemy rodzynki, cynamon i goździki, prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Studzimy. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru , szczyptą soli i 2 łyżkami śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło siekamy z mąką, dodajemy rozpuszczone drożdże, jajko, żółtka, cukier, pozostałą śmietanę, zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm, na wierzch wykładamy masę jabłkową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 50 min.