Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Strudel drożdżowy"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1066
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1066
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Składniki
Do kubka wsyp pół szklanki mąki. Dodaj pokruszone drożdże. Wlej 80 ml ciepłego (ale nie gorącego) mleka, wsyp łyżkę cukru. Całość utrzyj starannie, przykryj. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Zaczyn połącz z pozostałą mąką, cukrem i ciepłym mlekiem. 20 dag masła rozpuść, przestudź i dodaj do składników. Wyrób gładkie ciasto. Postaw je w ciepłym miejscu na 20 minut.
Migdały posiekaj. Wsyp do miski. Dodaj rodzynki, posiekane śliwki, morele i żurawinę. Bakalie wymieszaj ze szczyptą mielonego cynamonu, kardamonu i gałki oraz z ziarenkami z laski wanilii. Dołóż do ciasta, wyrób. Odstaw na 20 min.
Ciasto rozwałkuj na prostokąt, posyp bakaliami. Zroluj do środka dwa dłuższe boki, formując strudel. Ułóż go na przykrytej pergaminem blasze. Piecz 60-70 min w temp. 170 st. Wystudź ciasto i polej resztą stopionego masła. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Czas ok. 105 min; porcja – 170 kcal, cena 1 zł.
Nie przetrzymuj zbyt długo w piekarniku drożdżowego ciasta, bo je przesuszysz. Jeśli brzeg wypieku odstaje od blachy, a wbity patyczek nie jest mokry, ciasto jest gotowe.Źródło: Świat kobiety