Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel jabłkowy z żurawiną"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 92
Polecam.
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 145
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 13
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 92
Polecam.
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 145
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 13
Składniki
Płat francuskiego ciasta rozwinąć, pozostawić w pokojowej temperaturze, aż rozmarznie. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, potem w plasterki.
Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Sucharki drobniutko zetrzeć na tarce albo pokruszyć w malakserze. Migdały zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Wykroić 2 kwadraty (40 x 40 cm). Jeden płat położyć na ściereczce kuchennej. Posypać połową okruszków sucharkowych.
Rozłożyć jabłka. Posypać rodzynkami, żurawiną i słupkami migdałów. Przykryć drugim plackiem. Pomagając sobie ściereczką, zwinąć w rulon.
Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Po 30 minutach wierzch strudla posmarować roztrzepanym żółtkiem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowym i anyżem. Ubić na sztywno. Podawać ze strudlem.Źródło: Życie na gorąco