Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo aromatyczny keks z suszonymi owocami, skórką cytryny i pomarańczą.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 56
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 663
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1682
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 365
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 56
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 663
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1682
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 365
Składniki
Umieścić rodzynki, żurawinę, wiśnie i skórki w misce i wymieszać z sokiem jabłkowym. Przykryć i pozostawić do wchłonięcia na minimum 1-2 godziny. Następnie dodać pokrojone orzechy i płatki migdałowe, wymieszać. Przesiać mąkę do miski i wymieszać razem z pozostałymi produktami sypkimi. W drugiej miseczce połaczyć olej, melasę, miód i piwo i dodać połączone składniki do mąki. Następnie 2/3 owoców wraz z sokiem oraz roztrzepane jajka dodać do ciasta i dobrze wymieszać wszystkie składniki razem. Blachę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do tortownicy wlać ciasto i wstawić do piekarnika o temp. 160 stopni. Piec ok 1,5 godziny do momentu aż wykałaczka włożona w ciasto będzie czysta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać odrobinę ciepłego mleka i wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać ciasto. Na patelnię wlać około 3-4 łyżki syropu z pomarańczy, dodać pozostałe owoce i przesmażyć kilka minut do momentu gdy syrop zacznie się delikatnie krystalizować. Następnie owoce przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto ostawiamy na 1-2 godziny do wystygnięcia. Jeśli spodobał Ci się przepis, to zagłosuj: http://kuchnialidla.pl/wypiek/swiateczna-uczta-dla-zmyslow-czyli-przepis-na-aromatyczny-keks-1