Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasteczka, które zasmakują każdemu. Połączenie czekolady, orzechów i migdałów sprawia, że ciasteczka smakują wyjątkowo. Zaskocz swoich bliskich i wyczaruj z nimi wspaniałe święta. Nic tak nie jednoczy jak wspólne dekorowanie pachnących wypieków...tylko dlaczego one tak szybko znikają?
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 311
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 311
Składniki
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, jajko, posiekane mleko. Wstępnie wszystko "poszatkuj". Dodaj mleko lub maślankę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masło musi być dobrze połączone z resztą składników.
Orzechy (opcjonalnie migdały bez skórki) oraz czekoladę włóż do blendera i zmiksuj na wiórki.
Z ciasta uformuj kulę.
Dodaj do ciasta posiekane orzechy i czekoladę - szybko wymieszaj zanim czekolada zacznie się mocno rozpuszczać pod wpływem ciepła. Uformuj kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok 2 godziny.
Nastaw piekarnik na ok 175 stopni. Stół lub stolnicę podsyp mąką, wyłóż część ciasta, rozwałkuj (pamiętaj, aby wałek również oprószyć mąką). Ciastko rozwałkuj na ok 5 mm lub mniej. Wytnij kształty.
Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o odstępach pomiędzy ciastkami, ponieważ mogą trochę podrosnąć. Wstaw do piekarnia. Piecz ok 8 - 10 minut w termoobiegu.