Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze przepisy to te, które przekazuje się w całej rodzinie. Ten pyszny orzechowiec właśnie do takich należy. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy, chociaż równie dobrze sprawdzi się na świątecznym stole.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 80
Polecam.
Odsłon: 1438
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1704
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 80
Polecam.
Odsłon: 1438
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1704
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie wyrabiaj zbyt długo - składniki muszą się połączyć. Ciasto podziel na 3 części. Przygotuj 3 takie same blachy o rozmiarze ok. 20x28 cm - posmaruj je margaryną i posyp bułką tartą. Upiecz dwa puste spody - część ciasta rozwałkuj i ułóż w blaszce - 20 minut w temp. 170 stopni. Trzecią część ciasta wsadź do lodówki, a gdy puste spody się upieką rozwałkuj je na osobnej blaszce.
Przygotuj orzechy. Masło z miodem rozpuść, dodaj cukier puder i wymieszaj. Wyłącz ogień i dodaj orzechy. Dokładnie wszystko wymieszaj, tak aby orzechy pokryły się glazurą. Orzechy wysyp na spód i wyrównaj. Piecz 30 minut w temp. 165 stopni. Spody wystudź.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. W niedużym garnuszku podgrzej mleko razem ze zmielonymi orzechami. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmij mleko z kuchenki i pozostaw do przestudzenia. W mikserze utrzyj masło z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy, następnie zacznij stopniowo dodawać mleko z orzechami, cały czas miksując krem. Na samym końcu dodaj do kremu pastę waniliową. Wstaw krem na około 30 minut do lodówki, żeby dobrze się schłodził.
Złóż ciasto układając kolejno warstwy: pusty spód, warstwa kremu orzechowego, warstwa powideł, kolejny pusty blat, warstwa kremu, warstwa powideł i na samym wierzchu blat z orzechami. Wierzch ciasta możesz udekorować dodatkową porcją orzechów.