Sernik, czyli ciasto, któremu niewiele z nas jest w stanie się oprzeć.
Świąteczny sernik Ilony
Składniki
- mąka, 2 szklanki
- cukier, 0,7+1 szklanka
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- śmietana, 1 łyżeczka
- Jaja, 2 sztuki
- margaryna, 10 dag
- ser, 1 kg
- masło śmietankowe, 12 dag
- rodzynki, 10 dag
- budyń, 1 opakowanie
- sól, 1 szczypta
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- żółtka jaj, 5 sztuk
- białka jaj, 5 sztuk
Składniki
- mąka, 2 szklanki
- cukier, 0,7+1 szklanka
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- śmietana, 1 łyżeczka
- Jaja, 2 sztuki
- margaryna, 10 dag
- ser, 1 kg
- masło śmietankowe, 12 dag
- rodzynki, 10 dag
- budyń, 1 opakowanie
- sól, 1 szczypta
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- żółtka jaj, 5 sztuk
- białka jaj, 5 sztuk

Etapy przygotowania
Z mąki, cukru, jajek, śmietany, margaryny zagniatamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukier przesypujemy do miski miksera, dodajemy margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy ser biały mielony. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodajemy budyń śmietankowy. Rodzynki obtaczamy w mące. Do masy serowej dodajemy rodzynki delikatnie miksując. Ubijamy pianę z białek. Do masy serowej dodajemy sztywną pianę tym razem miksując na najniższych obrotach miksera. Masę serową przelewamy do blaszki wyłożonej ciastem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1899

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 635

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 111
Ostatnio komentowane przepisy

Chrzan to obowiązkowy dodatek, którego nie może zabraknąć na świątecznym stol...
Odsłon: 1899

Krem pistacjowy to dość drogi produkt, a w dodatku często nie składa się z pi...
Odsłon: 635

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 111



Składniki
- mąka, 2 szklanki
- cukier, 0,7+1 szklanka
- proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
- śmietana, 1 łyżeczka
- Jaja, 2 sztuki
- margaryna, 10 dag
- ser, 1 kg
- masło śmietankowe, 12 dag
- rodzynki, 10 dag
- budyń, 1 opakowanie
- sól, 1 szczypta
- mąka ziemniaczana, 3 łyżki
- żółtka jaj, 5 sztuk
- białka jaj, 5 sztuk
Z mąki, cukru, jajek, śmietany, margaryny zagniatamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukier przesypujemy do miski miksera, dodajemy margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy ser biały mielony. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodajemy budyń śmietankowy. Rodzynki obtaczamy w mące. Do masy serowej dodajemy rodzynki delikatnie miksując. Ubijamy pianę z białek. Do masy serowej dodajemy sztywną pianę tym razem miksując na najniższych obrotach miksera. Masę serową przelewamy do blaszki wyłożonej ciastem.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.