Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Świąteczny tort z porzeczkową nutą"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
12 porcji, czas ok. 90 min; sztuka – 450 kcal, cena 1,80 zł
Krok pierwszy
Kremówkę zagotuj, wrzuć posiekaną czekoladę, rozpuść. Schłodź i odstaw na dobę. Następnie ubij na sztywno. Jajka na biszkopt zmiksuj z cu krem. Dodaj mąkę z ka kao i olej, wymieszaj.
Krok drugi
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Ciasto na biszkopt przelej do tortownicy. Wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut. Po wyjęciu przestudź. Zimny biszkopt przekrój na trzy blaty.
Krok trzeci
Jeden blat posmaruj dżemem z czerwonej porzeczki, nałóż porcję kremu z czekoladowej śmietany. Ułóż kolejny blat, dżem i krem. Przy kryj ostatnim blatem, dociśnij. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem.
Krok czwarty
Wiórki kokosowe (ok. 10 dag) upraż bez tłuszczu. Obsyp nimi dekoracyjnie tort. Wierzch udekoruj grubo nastruganymi płatkami kokosowymi. Na środku ułóż wybrane z owocu granatu pesteczki.Źródło: Świat kobiety