Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała alternatywa dla pączków. Puszyste drożdżowe świderki idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
rondel, termometr piekarniczy, miska, stolnica
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 457
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3067
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2143
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9734
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 457
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3067
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2143
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9734
Składniki
W misce wymieszać mleko z cukrem, drożdżami, pozostawić do wyrośnięcia. Potem dodać jajko, sól i mąkę i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i chwilę wyrabiać i podzielić na 12 równych części. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. Następnie każdy kawałek formujemy w wałeczek długość na oko ok 20 cm. ruloniki skręcamy prawą ręką w górę, lewą w dół. tak powstały świderek składamy na pół i sklejamy końce ciasta i skręcamy jak widać na zdjęciu. Tak uformowane 12 ciastek przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Smażyć w rondlu na rozgrzanym oleju (temp. 170 - 180 stopni C) na złoty kolor ok. 3 - 4 min z każdej strony. Wykładamy na papierowe ręczniki do odsączenia. Na głęboki talerz wysypać cukier i obtaczać w tym jeszcze ciepłe ciastka.