Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała alternatywa dla pączków. Puszyste drożdżowe świderki idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
rondel, termometr piekarniczy, miska, stolnica
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 817
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 817
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
W misce wymieszać mleko z cukrem, drożdżami, pozostawić do wyrośnięcia. Potem dodać jajko, sól i mąkę i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i chwilę wyrabiać i podzielić na 12 równych części. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. Następnie każdy kawałek formujemy w wałeczek długość na oko ok 20 cm. ruloniki skręcamy prawą ręką w górę, lewą w dół. tak powstały świderek składamy na pół i sklejamy końce ciasta i skręcamy jak widać na zdjęciu. Tak uformowane 12 ciastek przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Smażyć w rondlu na rozgrzanym oleju (temp. 170 - 180 stopni C) na złoty kolor ok. 3 - 4 min z każdej strony. Wykładamy na papierowe ręczniki do odsączenia. Na głęboki talerz wysypać cukier i obtaczać w tym jeszcze ciepłe ciastka.