Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonała alternatywa dla pączków. Puszyste drożdżowe świderki idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
rondel, termometr piekarniczy, miska, stolnica
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1352
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1814
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 296
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 612
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1352
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1814
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 296
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 612
Składniki
W misce wymieszać mleko z cukrem, drożdżami, pozostawić do wyrośnięcia. Potem dodać jajko, sól i mąkę i wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i chwilę wyrabiać i podzielić na 12 równych części. Pozostawić na 10 min. do wyrośnięcia. Następnie każdy kawałek formujemy w wałeczek długość na oko ok 20 cm. ruloniki skręcamy prawą ręką w górę, lewą w dół. tak powstały świderek składamy na pół i sklejamy końce ciasta i skręcamy jak widać na zdjęciu. Tak uformowane 12 ciastek przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Smażyć w rondlu na rozgrzanym oleju (temp. 170 - 180 stopni C) na złoty kolor ok. 3 - 4 min z każdej strony. Wykładamy na papierowe ręczniki do odsączenia. Na głęboki talerz wysypać cukier i obtaczać w tym jeszcze ciepłe ciastka.