Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto, z niewielką ilością smalcu sprawia, że szarlotka dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam do niej wykorzystać kruche, lekko kwaskowe jabłka szarą renetę a lukier zrobić z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego.
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9389
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1493
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 9389
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 1493
Składniki
Wszystkie składniki siekamy nożem, zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy od razy na dno blachy wysmarowanej cieniutko olejem o wymiarach 25/35 cm. Nakłuwamy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut do zrumienienia. Drugą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki
Jabłka obieramy i dowolnie kroimy (w plastry lub kostkę). Na dno garnka wkładamy masło, dodajemy jabłka , sok jabłkowy i konfiturę z pigwy. Dusimy aż zmiękną. Zestawiamy garnek z ognia i wsypujemy 2 galaretki cytrynowe. Mieszamy do rozpuszczenia. Podpieczony spód ciasta posypujemy 2 łyżkami tartej bułki i wykładamy masę jabłkową. Wyrównujemy powierzchnię i ścieramy lekko zmrożone ciasto z zamrażarki. Pieczemy 45 minut w tem. 180 stopni. Zimne ciasto polewamy lukrem.