Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasteczko do kawusi . Szybki i łatwy przepis , zrobisz je raz i będziesz do niego powracać nie raz , wiem po sobie .
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 364
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 134
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 749
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 364
Składniki
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać pokrojone w kostkę masło (bardziej kruche ciasto)/margarynę , posiekać . Dodać żółtka , jajko , cukier puder i cukier waniliowy , kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
Na blaszce o wymiarach (25x30) wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą lub formę do tary o średnicy 30 cm i wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta . Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy na ciasto posypujemy cynamonem .
Drugą połową ciasta przykryć jabłka , w kilku miejscach nakłuć widelcem . Piec w temperaturze 170-180 °C przez około 40-50 minut . Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem .