Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam to ciasto, mega kruche i wypełnione po brzegi soczystymi jabłkami
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 445
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14498
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 445
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2780
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14498
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, mieszamy ze śmietaną i dodajemy do mąki Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne podsypujemy dodatkowo mąką. Oddzielamy 1/3 ciasta i wgniatamy do niej kakao, wkładamy do zamrażarki.
Formę 23x23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyklejamy spód i boki formy ciastem, posypujemy bułką tartą.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy do smaku cukrem, mieszamy z sypką galaretką i cynamonem. Wykładamy na ciasto. Polewamy roztopionym masłem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie ciągle ucierając proszek budyniowy. Pianę wykładamy na jabłka.
Na wierzch ścieramy ciasto kakaowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na ok 50 - 60 minut. Po wystudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.