Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szarlotka na kruchym spodzie bez dodatku jaj. Aby ciasto nie było zbyt blade zabarwiłam je kurkumą. Myślałam, że taki eksperyment nie zda egzaminu, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne.
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 107
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 552
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 86
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 107
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 552
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 86
Składniki
Mąkę i kurkumę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, sól oraz wodę. Szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część rozwałkować, wylepić nim dno foremki (20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut. Na zapieczony spód wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski. Układać kratkę na owocach. Piec 45 minut w 160oC. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut.
Na zapieczony spód wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski. Układać kratkę na owocach. Piec 45 minut w 160oC. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.