Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szarlotka na kruchym spodzie bez dodatku jaj. Aby ciasto nie było zbyt blade zabarwiłam je kurkumą. Myślałam, że taki eksperyment nie zda egzaminu, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12836
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4583
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10392
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5314
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12836
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4583
Składniki
Mąkę i kurkumę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, sól oraz wodę. Szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część rozwałkować, wylepić nim dno foremki (20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut. Na zapieczony spód wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski. Układać kratkę na owocach. Piec 45 minut w 160oC. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Smażyć ok 10 minut.
Na zapieczony spód wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pociąć na paski. Układać kratkę na owocach. Piec 45 minut w 160oC. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.