Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Królowa jesiennych wypieków: szarlotka. Są jej różne wydania. Ja zatęskniłam za szarlotką taką jaką jadłam w dzieciństwie. Co ją odróżniało od tych innych? Prostota i to, że do ciasta dodawany był smalec. Tak piekła moja mama.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 116
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20691
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1077
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 116
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20691
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1077
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto połączyłam i zagniotłam. Zrobiłam wałek i odkroiłam 1/3 z kawałka. Obydwa owinęłam folią spożywczą i chłodziłam przez 1 godzinę w lodówce.
Większy kawałek rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki 24x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłułam widelcem i podpiekłam przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie obrane i pokrojone w kostkę wcześniej jabłka usmażyłam na suchej patelni razem cukrem. Gorące jeszcze wyłożyłam na podpieczony spód i oprószyłam cynamonem. Na wierzch starłam na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta.
Piekłam jeszcze przez ok. 40 minut do zarumienienia się ciasta. Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Notatki: * cukru do jabłek proszę dodać do smaku, mi wystarczyła taka ilość jaką podałam w składnikach