Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dumałam, dumałam i w końcu wydumałam:). Ciacho bez mąki, bez cukru i bez tłuszczu, a nadal smakuje jak szarlotka:)
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1482
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14982
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 978
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 1482
Wykonanie idealnych gołąbków jest dla mnie zawsze stresujące. Ułatwiłam sobie...
Odsłon: 14982
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 978
Składniki
Składniki na spodnie ciasto wymieszałam i odstawiłam. Jabłka pokroiłam w małe kawałeczki, wymieszałam z miodem i cynamonem (ilości wg uznania).
Piekarnik nastawiłam na 180 stopni. Okrągłą formę do zapiekania o średnicy 20 cm wyłożyłam na spodzie papierem do pieczenia (odrysowałam i wycięłam okrąg), a boki wysmarowałam odrobiną masła. Rozsmarowałam na papierze ciasto, a na nim ułożyłam wcześniej przygotowane jabłka (by osiągnąć kremową konsystencję jabłek polecam wcześniej zetrzeć je na tarce lub przesmażyć do miękkości). Zapiekałam przez 15 minut.
Składniki na wierzch ciasta dokładnie wymieszałam na jednolitą masę, którą rozsmarowałam na zapieczonych jabłkach. Piekłam kolejne 12-15 minut w temperaturze zmniejszonej do 150 stopni, jeżeli będzie zbyt blade należy zwiększyć temperaturę.
Upieczone i lekko ostudzone ciasto wyjęłam z formy i usunęłam papier. Po jego całkowitym ostygnięciu wierzch posmarowałam serkiem waniliowym (można użyć też np. budyniu) i oprószyłam wiórkami migdałowymi. Smacznego jabłkowego:)