Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 773
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 773
Składniki
Wykonanie ciasta banalnie proste: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto ,wymieszać razem ze sobą czym kto chce lub czym kto może (dłonie ,mikser ,termomix wszystkie chwyty dozwolone:)
obrać jabłka ,wydrążyć gniazda pokroić na ćwiartki ,wrzucić do garnka podlać troszeczkę wodą by się nie przypalały i przesmażyć w razie potrzeby i własnego uznania dodać cukier ja dodaję około 150 g , smażę do momentu aż odparuje z nich woda ale muszą być widoczne kawałki jabłek to nie drzem, w miedzy czasie zalewam rodzynki wrzątkiem żeby zmiękły po 10 min odcedzam i dorzucam do jabłek , studzę jabłka i na sam koniec dodaję do nich cynamon ile kto lubi 1 łyżeczkę lub 2
wykładamy blachę papierem , wyklejamy na nim około 3/4 ciasta,ciasto się trochę klei więc można sobie pomagać i oprószać dłonie mąką po wyłożeniu ciasta wykładamy na nie jabłka , a następnie resztę ciasta wyklejamy na górę ciasta. Pieczemy około 15 min w temp 200 stopni
W miedzy czasie przygotowujemy masę migdałową: masło umieszczamy w garnku roztapiamy z cukrem i śmietaną kremówką po zagotowaniu ściągamy z ognia i dodajemy płatki migdałowe ,mieszamy i wylewamy po 15 minutach pieczenia na ciasto
zmniejszamy temp do 175 stopni i pieczemy jeszcze około 20 min aż migdały będą rumiane. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z bitą śmietaną lub bez. Życzę dobrej zabawy podczas pieczenia oraz smacznego:)