Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bita, słodka śmietanka i jabłka o lekko winnym smaku wspaniale ze sobą smakują.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 745
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 745
Składniki
Biszkopt: ------------- Całe jajka ubić na "puch" z cukrem, stopniowo dodawać po łyżce zmieszane mąki z proszkiem. Na końcu wlać gorącą wodę. Przelać do tortownicy o wymiarach 30 cm. Piec 25 minut w tem. 175 stopni. Zimny biszkopt nasączyć amaretto i posmarować dżemem brzoskwiniowym.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć z cukrem i sokiem jabłkowy. Kiedy zmiękną, zestawić z ognia i wsypać galaretki. Rozmieszać. Lekko przestudzić. Wylać na nasączony biszkopt.
Bita śmietana: Żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie . Ostudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Dodać tężejącą galaretkę. Wylać na masę jabłkową i wstawić na pół godziny do lodówki.
Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę i amaretto. Zrobić "esy-floresy na ubitej śmietanie.