Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oszczędnościowe ciasto z jabłkami: czerstwa chałka zalana masą jajeczno-mleczną zapiekana z jabłkami. Tanio i smacznie.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 81
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 53
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 740
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
Składniki
Naczynie żaroodporne natłuszczamy i oprószamy bułką tartą /można użyć wiórek kokosowych/. Czerstwą chałkę kroimy w kostkę i połowę układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę i układamy na chałce. Na wierzchu układamy żurawinę /suszoną lub świeżą/.
Na jabłkach i żurawinach układamy resztę pokrojonej chałki lekko dociskając. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier waniliowy /jeśli ktoś nie lubi sztucznych aromatów może ten składnik pominąć/, olej, sól i wszystko dokładnie mieszamy /możemy lekko zmiksować blenderem/. Przygotowaną mieszanką jajeczno-mleczną polewamy wierzch zapiekanki tak by wierzchnia warstwa chałki była wilgotna. Ponownie lekko dociskamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy ok. 45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem. "Szarlotkę" możemy podawać na ciepło z porcją lodów.